Здраве и хранене - Здравни публикации за балансиран хранителен режим, включващ продукти от риболов и аквакултура

Обичайте морето и неговите дарове

16 юни 2013   0

Автор FisheryBulgaria Team

Обичайте морето и неговите дарове

Да, разбира се, не е задължително човек, който обича морето, да обича и цени неговите дарове.

Но в България подобно отношение се дължи най-вече на неинформираност и липса на ясна представа за качествата на храната от морето. Настъпилото лято обаче предполага да си припомним най-важното за морските дарове, за да осъществим пълноценно срещата си с древната водна стихия по време на лятната си почивка. Не се съмнявайте – консумирането на повече морски дарове през този сезон е напълно естествено - това е вкусна и полезна храна. А за тези, които искат да отслабнат, това е добра възможност да намалят личното си тегло. Разбира се, това може да стане, ако се знаят няколко важни неща за консумацията на храната от морето и океана.

На първо място трябва да е ясно, че енергийната стойност на рибата, скаридите, мидите, омарите, калмарите и т.н. е много по-ниска от тази на месото, затова те се включват във всички диети за отслабване. Освен това те съдържат много полезни за организма вещества – от протеини до витамини, тоест ако се храните с морски дарове, няма да страдате от недостиг на никое нужно за организма ви вещество. Нещо повече – тази храна ви осигурява в достатъчно количество и редица редки и дефицитни микроелементи, например ако употребявате омари, лангусти и миди се зареждате с кобалт; раците ви осигуряват фосфор и желязо, калмари - калий.

Отдавна е установено, че морските продукти са богати на всички нужни за организма аминокиселини, които се усвояват значително по-бързо, отколкото ако ядете месо, защото морските дарове се преработват по-бързо от храносмилателната система, ако са приготвени правилно. От изключително значение е това, че те имат по-малко мазнини от месото, но мидите, калмарите, скаридите, раците, омарите, лангустата имат по-малко мазнини, отколкото рибата, а полезните белтъчини са в същото количество.

За здравословното хранене на човека особено важни са ненаситените мастни киселини Омега 3 и Омега 6, присъстващи най-вече в сьомгата, розовата пъстърва, скумрията, сардините, рибата тон. Друг голям плюс за вас ще бъде богатото зареждане с калций. В 100 г раци се съдържат 221 мг калций, в 100 г скариди - 135 мг; сардини с кости - 350 мг. Ако обичате чирози, знайте, че в порция от 100 г има 3000 мг калций.

По-дребните риби могат да се обработят така, че да се консумират с костите, което също обогатява приема на калций. Едва ли някой се замисля колко флуор приема с храната, а той е много важен за организма на човека. Флуорът съдейства за устойчивостта на нашия скелет, за нормалния растеж на косата и ноктите, за изхвърлянето от организма на токсини, тежки метали и радиоактивни вещества. Ако има недостиг на този елемент, не се усвоява правилно желязото, което води до анемия и проблеми със зъбите.

Дневната нужда от флуор може да се набави от 700 г сьомга, а ако трябва да го набавите от  пълнозърнест хляб, ще ви трябват 3,5 кг. Да не забравим един друг много важен елемент – йод. Чували сте за хормоните тироксин и трийод-тиронин, произвеждани от щитовидната жлеза и отговорни за интелекта ни. При консумацията на морски дарове организмът се зарежда богато с йод, а това означава правилна дейност на щитовидната жлеза. Ненапразно от отколешни времена се знае, че яденето на риба подпомага правилното развитие на интелекта, особено при децата.

Така че направете лятната си отпуска пълноценна, като към слънцето, морето, пясъка и другите летни удоволствия прибавите и морските дарове – тази истинска съкровищница за вашето здраве!Виж още от Здраве и хранене »Избор на редактора

НАЙ - ЧЕТЕНИТЕ