Производство и консумация - Национална и Европейска статистика за производството и консумацията на продукти от риболов и аквакултура

Потребление

21 юни 2013   0

Автор FisheryBulgaria Team

Потребление

Изключителните хранителни качества на рибите и морските организми въобще са причина за значителният им дял в изхранването на населението на планетата.

Признати като здравословни и богати на протеини, продуктите от риболов и аквакултури играят важна роля в европейското и световното хранене.

В световен план консумацията на тези продукти представлява 18.6 кг на човек годишно, или 15,7 % от приема на животински протеини. В рамките на Европейския съюз средната консумация на риба е 23,3 кг на човек годишно. Консумацията варира от 5.4 кг на човек годишно в България до 61,6 кг на човек годишно в Португалия.

Очевидно България е сред страните с ниска консумация на риба на глава от населението. За сравнение, за Азия тази цифра е 20.7 кг на човек, а в Северна Америка е 24.1 кг на човек на година. Най-високо е потреблението на риба в Китай, където годишната консумация на човек възлиза на 31.9 кг.

Най-популярната риба в България си остава скумрията. По–ограничен е пазарът на сьомга, барамунди, лаврак и ципура. Към по-масовите риби вече може да се причисли и пангасиусът. Той се появи на нашия пазар преди около 3 години и вече е добре познат на потребителите. Цената му е приемлива и може да се намери в почти всички големи вериги магазини.

От години уловът на световно ниво се задържа на годишно ниво от около 90 млн. тона, докато рибното производство расте значително. Със своите 55 млн. тона годишно контролираното производство на риба заема вече над една трета от световната продукция. Един огромен ръст, тъй като през 1970 едва 4% от всички консумирани риби, раци и миди бяха отгледани в контролирани системи. Докато производството на други селскостопански животни от 1970 растеше с 2,8%, отглеждането на водни култури буквално се изстреля нагоре с 9% годишен ръст . Никой друг отрасъл на производството на храни не е белязал такъв ръст.

Една тенденция, която би трябвало да продължи, тъй като потреблението на рибни продукти на глава от населението расте. Същевременно 75% от най-важните в световен мащаб глобални рибни запаси са изтощени. ФАО предполага, че през 2030 г. световното потребление на риби трябва да бъде поне наполовина покрито от изкуствено отгледани аквакултури, за да може да се отговори на нарастващото търсене.

Отрезвителното в случая с високите стойности на нарастване е, че те отиват предимно на сметката на други държави – преди всички в Азия. Недостижим водач в това отношение е Китай с 62% от световната продукция. Следват Индия, Виетнам и Индонезия. За сравнение ЕС произвежда нищожен дял - едва 2,7 % от световното производство на водни култури.

Класически е примерът с Германия, където рибата е доста търсена. Потреблението на глава от населението се повишава от години и през 2009 стигна 15,7 кг (уловно тегло), от които 65% морски риби, 25% сладководни риби и 10% раци и мекотели. За сравнение - телешкото и свинското месо бяха с намаляващи или постоянни показатели съответно при 12,5 кг на глава от населението за телешкото и 54 кг за свинското месо. Единствено търсенето на пилешко месо се повиши на потребителския пазар при 19 кг на глава от населението.Виж още от Производство и консумация »Избор на редактора

НАЙ - ЧЕТЕНИТЕ