Производство и консумация - Национална и Европейска статистика за производството и консумацията на продукти от риболов и аквакултура

40% от рибата в ЕС подложена на прекомерен улов

18 юни 2013   0

Автор FisheryBulgaria Team

40% от рибата в ЕС подложена на прекомерен улов

Около 39% от оценените рибни запаси във водите на ЕС в североизточната част на Атлантическия океан са подложени на прекомерен улов.

Около 39% от оценените рибни запаси във водите на ЕС в североизточната част на Атлантическия океан са подложени на прекомерен улов, което представлява намаление спрямо 47 % през миналата година и 95 % през 2005 г. Тази политика започва да носи реални ползи и за риболовната индустрия, като последните данни за печалбите показват увеличение от 40 % в сравнение с предишната година.

„Тези данни показват, че отговорните мерки за управление на рибарството могат да дадат и дават резултат. Все пак трябва да увеличим усилията си за прекратяване на прекомерния улов в рамките на договорения срок. Трябва да завършим реформата на общата политика в областта на рибарството, за да постигнем това“, коментира Мария Даманаки, европейски комисар по въпросите на морското дело и рибарството.

Тя приветства споразумението за реформа на общата политика в областта на рибарството, постигнато от Съвета на министрите и Европейския парламент. В Брюксел тече последният кръг от преговорите по реформата на Общата рибарска политика.

80% от средиземноморски рибни запаси и 47% от североизточната част на Атлантическия океан, са били подложени на прекомерен улов. По данни на Европейския парламент, през последните години 80% от средиземноморски рибни запаси и 47% от североизточната част на Атлантическия океан, са били подложени на прекомерен улов. Необходими са стриктни правила  за възстановяване на рибните запаси през следващите години, препоръчват от Европарламента. Според евродепутатите, държавите-членки ще трябва да създадат устойчиви квоти за риболов от 2015 г., и то само в ясно определени изключителни случаи до 2020 г. В момента има 25 вида рибни запаси в европейските морета, за които е известно, че не са подложени на прекомерен улов. За сравнение, през 2005 г. техният брой е бил само 2.

Благодарение на нови методи на Международния съвет за изследване на морето (ICES) са достъпни препоръки за 30 вида рибни запаси повече в сравнение с миналата година.

Средната нетна печалба на риболовния флот на ЕС е нараснала с приблизително 40 % от 2011 г. насам – това показва, че увеличените доходи на рибарите са следствие от намаляването на прекомерния улов, въпреки че разходите за гориво представляват допълнителна тежест за флота.Виж още от Производство и консумация »Избор на редактора

НАЙ - ЧЕТЕНИТЕ