Хоби и туризъм - Продукти от риболов и аквакултура като хоби – съчетание на здравословен и приятен начин на живот посредством туристически излети с цел риболов и/или консумация на продукти от риболов и аквакултура

Язовир Батак - Морето на родопите

22 юни 2013   0

Автор FisheryBulgaria Team

Язовир Батак - Морето на родопите

Наричат го Морето на Родопите и с право. Язовир Батак е един от най-големите язовири у нас.

Създаден е през 1959 г. на мястото на тогавашното Баташко блато. Разположен е в Западните Родопи, на 4 км от град Батак и на 12 км от Велинград. Дължината му е около 9 км, а дълбочината му е 34 м. Предпочитано място за почивка, тъй като съчетава чист въздух, спокойна обстановка и възможност за практикуване на любимото хоби или спорт. Язовирът е посещаван както през летните, така и през зимните дни. През по-топлите месеци е истинско предизвикателство да се намери място за почитателите на къмпинговата почивка.

Язовир Батак предлага отлични условия за риболов и именно рибарите са едни от редовните му посетители. Там може да се лови шаран, костур, червеноперка, толостолоб, сом и други сладководни риби. Тук е рай и за ловците - районът е много богат на едър и дребен дивеч. Двете горски стопанства допринасят за развитието на ловния туризъм по тези земи. През топлите и слънчеви дни любителите на екстремни спортове имат възможност да спортуват с водни ски в спокойните води на язовира, да карат джет, лодка или водно колело. Колоезденето, карането на мотори и АТВ-та са също след любимите занимания за посетителите на това прекрасно кътче от нашата страна.

Язовирът отдавна вече е известен като база за осъществяване на пешеходен туризъм. Тук се изграждат еко пътеки, облагородяват се места за отдих и къмпинг в околността на язовира. При разходка ще се убедите в богатството на планинската флора и фауна. Ще срещните диворастящи горски ягоди, боровинки, голямо разнообразие от билки и още много представители на горската растителност. За любителите на ски спортовете е изградена ски писта с дължина от 1500 м. В горната са част е стръмна, а в долната е полегата. Това я прави добра както за начинаещи, така и за напреднали скиори. Оборудвана е с три ски влека, а в близост ски гардеробът е за тези, който са решили в последния момент да практикуват този красив зимен спорт, или не разполагат с лично ски оборудване.

Язовир Батак е обграден от заведения за хранене и развлечения. Те предлагат вкусни и типични за района блюда и гозби. Брегът е обграден от вили, комплекси и всякакви места за настаняване и подслон. Тук има много заведения и ресторанти, които разполагат и с канукаяци, рибарски лодки, водни колела и моторна яхта, както и с рибарски принадлежности.

Язовир Батак е мястото, което може да бъде определено като рай за всички запалени риболовци. За да внесем повече яснота относно възможностите за риболов ще споменем, че във водите на язовира могат да бъдат уловени червеноперка, бабушка, уклей, балканска пъстърва, каракуда, шаран, костур и бял толстолоб. Не толкова отдавна тук беше раят на бялата риба и на тролинг се ловяха истински рекордни екземпляри, които сега са рядкост. Настаняването на желаещите да опитат късмета си тук може да бъде осъществено в местността „Цигов чарк“. Хотелите предлагат възможности за всеки джоб. Местните ресторанти са отворени от ранна сутрин до късна вечер. Всички тези възможности определят язовир Батак като водеща риболовна дестинация. Близостта на язовира до планината предоставя възможности за организиране на пешеходни планински преходи. За да се усети истинският дух на природата е необходимо да се прекара поне една нощ под открито небе. Хотелите са за тези, които не могат да се лишат от удобствата на цивилизацията.

Почивката на язовир Батак дава възможност да се посетят и много природни забележителности в този район, както и исторически обекти. На първо място това са свързаните с трагичната съдба на батачани по време на Априлското въстание паметници в Батак, както и Цепинската крапост в с. Дорково. Близостта на Велинград съблазнява с множеството модерни спа центрове, с невероятната красота на Клептуза. Екопътеките ще ви отведат до изумителни кътчета, в които ще се срещнете с девствената родопска природа.Виж още от Хоби и туризъм »Избор на редактора

НАЙ - ЧЕТЕНИТЕ