Хоби и туризъм - Продукти от риболов и аквакултура като хоби – съчетание на здравословен и приятен начин на живот посредством туристически излети с цел риболов и/или консумация на продукти от риболов и аквакултура

Язовир Доспат - Перлата на родопите

21 юни 2013   0

Автор FisheryBulgaria Team

Язовир Доспат - Перлата на родопите

Едно от най-прелестните кътчета в Родопите, все още запазило очарованието на дивата природа и нейната чистота, е язовир Доспат.

Стената му се намира непосредствено до едноименния град, който е на около 82 км. западно от град Смолян. Язовирът е разположен на 1 200 метра надморска височина, той е най-високият язовир в България, а със своите 22 000 дка водна площ е вторият по обем. Той акумулира водите на Доспатска река, която се влива в него при град Сърница. Водосборната област на язовир Доспат е 432.30 кв.км, като най-високо работно водно ниво е 1197.75 м, най-ниско работно водно ниво - 1174 м, а залята площ възлиза на 22.00 кв.км. Средният годишен приток възлиза на 249.07 млн.куб.м. На територията на язовир Доспат има завирен обем от 449.22 млн. куб. м и полезен обем - 447.13 млн.куб.м. Това го прави и един от най-пълноводните язовири в България. Язовир Доспат е дълъг 19 км, а на ширина достига около 1 км, що се отнася до разположението му в посока северозапад - югоизток. Край североизточния бряг на водоема преминава живописен път между градовете Сърница и Доспат. Преди да бъде изграден язовир Доспат по западната страна на едноименната река са били разположени селата Орлино (Божалан) и Бърдуче, а на източния й бряг е село Арнудли.

Като оставим на страна тази „суха”, но все пак важна статистика, язовирът на река Доспатска е едно от най-приятните и предпочитани места за почивка и отдих сред природата в тази част на страната. Тук любителите на риболова откриват своя рай.

Язовирът е невероятно богат на риба, тук може да се лови шаран, балканска и американска пъстърва, кефал, костур, червеноперка и каракуда, бабушка, сивен, слънчева риба, сом, уклей и др. През 70-те години на миналия век тук бе проведено зарибяване с пелед и дълги години уловът на тази риба бе изобилен. За съжаление поради невъзможността да се размножава в новото си местообитание тя постепенно изчезна, но отделни екземпляри се хващаха до преди десетина години.
Освен като отлична база за спортен риболов, язовирът е приютил и десетки садки за отглеждане на студенолюбиви риби.

Отдихът в района на язовир Доспат, по чиито брегове от Доспат до Сърница са разположени къмпинги, мотели, почивни станции и хотели, дава възможност да се посетят и редица приказно красиви места – например известното с уникалната си архитектура село Долен, Ягодинската пещера, Триградското ждрело и много други.Виж още от Хоби и туризъм »Избор на редактора

НАЙ - ЧЕТЕНИТЕ