Хоби и туризъм - Продукти от риболов и аквакултура като хоби – съчетание на здравословен и приятен начин на живот посредством туристически излети с цел риболов и/или консумация на продукти от риболов и аквакултура

Язовир Кърджали - Среща на природата и историята

20 юни 2013   0

Автор FisheryBulgaria Team

Язовир Кърджали - Среща на природата и историята

Изключителната природа, великолепните гледки, богатият риболов отдавна са завоювали име на язовир “Кърджали” като на място, което си струва да се види.

Да не говорим за това, че тук се предлагат практически всички удобства за почивка, свързана не само с водата и риболова, но са напълно дoстъпни множество от чудесата на Източните Родопи – както природни, така и исторически паметници. Язовирът е разположен на северозапад от Кърджали, стената му е на около 3 км. от града. Той е изграден през 1957-1963 г. В него се влива река Боровица, както и множество по-малки рекички.

Язовир „Кърджали“ е с дължина 27км. и е един от трите големи язовира,  заедно  с язовир „Студен кладенец“ и „Ивайловград“, които акумулират   водите на  река Арда и нейните притоци.  Стената му е бетонна дъгово- гравитачна, извисява се на 103,5 метра над  земята, а общият завирен   обем на водохранилището е 497,2 млн. куб.  метра. По големина е на   второ място, а по форма, конструкция и  изпълнение, стената е   единствената дъгообразна на Балкански полуостров.  Тя е и една от   малкото язовирни стени в света, които се извисяват над  самия град. Основното му предназначение е добив на електроенергия.  Но през цялата година язовирът е място за почивка на десетки хиляди хора, които търсят тук отдих, спорт и туризъм.

Язовир "Кърджали" е един от най-богатите на риба водоеми в   страната. Най-търсения улов там е сомът, при това едрият.  Риболовът   на едър сом  става все по-популярен в последните години. Все повече   рибари се захващат с търсенето на големия сом на кльонк.  При този метод сомът се привлича   със специфичен звук, предизвикан с помощта на кльонк - уред,   наподобяващ бумеранг. Кльонкането е известно от векове,   за  авторството му спорят унгарски и руски рибари. Традиционно най-доброто  време за риболов на сом е от края на август до края на   октомври. Но освен сом тук можете да задоволите рибарската си страст с улов на множество разнообразни риби - американска пъстърва, балканска пъстърва, буфало, бял амур,  бял толстолоб, бяла риба, есетра, каракуда, костур, кефал, мряна,  скобар, лин (каленик), моруна, распер, речен кефал (клен), слънчева   риба, уклей, червеноперка, шаран и др.

Можете да се насладите и на множеството атракции, които се предлагат тук, в това число и в гребната база - водни колела, възможност за водомоторни и гребни спортове, отлични, в това число и плаващи ресторанти с разнообразно рибно меню и много други.

Любителите на птиците тук могат да наблюдават през лятото египетският лешояд, черният щъркел, белоопашатият мишелов и др., а през зимата множество водолюбиви птици - малък и голям гмурец, голяма бяла и сива чапла, ням лебед, зеленоглава патица (най-многобройния зимуващ вид), жълтонога и речна чайка. В някои години тук зимуват и черногушия гмуркач, големия корморан, голямата белочела гъска, зимното бърне, лиската и др.

Отдихът ви на язовир Кърджали може да бъде съчетан с незабравими екскурзии по множеството забележителни исторически места в околностите му. На 15 километра североизточно от Кърджали се намира тракийското мегалитно светилище Перперек (Перперикон, Хиперперакион, Перперакион). Извисява се на скален връх в Източните Родопи. В подножието му се намира с. Горна крепост. Удобната речна долина е създала великолепни условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чийто естествен център се явява Перперикон. Близо до с. Татул се намира скална гробница — предполагаем гроб на тракийския певец Орфей. Орлови Скали е тракийско светилище. Скалните ниши са култови места, в които траките са полагали урните на своите починали събратя. Освен това тук могат да се посетят средновековната крепост Моняк; тракийските крепости над село Иванци и с. Лисиците, където има и скални ниши, крепостите „Хисара“ близо до село Вишеград и крепостта „Устра“. Много интересни са християнските религиозни средища „Свети Йоан Продром“, което е било част от средновековен манастирски комплекс от VI — VII век, реставрирано е през 2000 г. Манастирският комплекс Успение Богородично е уникално духовно средище, реставрирано и достроено от отец Боян Саръев. Частиците от Кръста, на който е бил разпънат Исус Христос, намерени на култовия комплекс Перперикон, бяха пренесени с литийно шествие в манастирския комплекс, където се съхраняват до днес.

В самия град Кърджали можете да се насладите на Водното огледало, което представлява изкуствен канал по река Арда през града. Започва малко след стената на язовир Кърджали и завършва с бент преди Ардински мост. Основната функция на съоръжението е да провежда големи количества вода при аварийно източване на язовир Кърджали, без да бъдат нанесени щети на хората и сградите. Освен за защита от наводнения, изкуственото езеро ще се използва за водни спортове, а терените край реката вече се превръщат в паркове и зони за отдих. Виж още от Хоби и туризъм »Избор на редактора

НАЙ - ЧЕТЕНИТЕ