Хоби и туризъм - Продукти от риболов и аквакултура като хоби – съчетание на здравословен и приятен начин на живот посредством туристически излети с цел риболов и/или консумация на продукти от риболов и аквакултура

Язовир Сопот - Раят на риболовците

19 юни 2013   0

Автор FisheryBulgaria Team

Язовир Сопот - Раят на риболовците

Язовир Сопот се намира в Северна България.

Разположен е в средния дял на Предбалкана, на приблизително 30 км северозападно от Троян и 35 км югозападно от Ловеч край село Голяма Желязна, само на 4 км източно от село Лесидрен. Построен е през 1961 г. Дължината му е 7 км, максималната ширина - 2 км, а дълбочината - 28 м. Водите му се използват за напояване. Основният му приток е река Калник, която е приток на река Вит. Под водите му са залети територии от землищата на с. Лесидрен и с. Голяма Желязна. Той е чудесно място за отдих, риболов, плаж, водомоторни спортове и воден туризъм.

През последните години язовирът стана привлекателна дестинация за риболовци практически от цяла България поради изключителното си рибно богатство. Тук може да се ловят множество видове риба – бибан, бяла риба, каракуда, толстолоб, костур, слънчева риба, сом, уклей, шаран, червеноперка, платика, щука, речен кефал и др.

В региона има отлични условия за къмпинг, както и почивни бази, частни вили и заведения, където може да си поръчате прясна току що-уловена риба. Има и бунгала близо до водата, ако се наложи да пренощувате. Ако сте без кола, до язовира има удобен транспорт.

Язовир "Сопот" има всички възможности да стане атрактивен за ловене на трофейни екземпляри. От 2005 г. държавата в лицето на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури зарибява ежегодно язовира с ценни стопански видове. В резултат на засиления контрол, рибният ресурс на язовира се възстановява. Ловят се вече доста трофейни екземпляри. Други важни условия за развитие на риболовния туризъм в района на язовира също са налице – съчетание на красива природа, чист въздух, кристално чиста и прозрачна вода, великолепни пейзажи.

Всяко лято тук прекарват отпуските си повече от 20 х. души, повечето от които риболовци. И това е така, защото почти гарантираният успех в риболова, както и честото попадане на трофейни екземпляри, предимно на шаран, привличат като с магнит любителите на този спорт.

В заведенията около язовира туристите и риболовците могат да се насладят на традиционните продукти на този край – троянската сливова, балканджийската сланина, киселото мляко и овчето сирене. Напълно достъпни са и множество обекти, с посещението на които да се разнообрази почивката край язовира – например прочутият Троянски манастир с чудотворната икона на Богородица, старинният квартал Вароша в Ловеч, живописното балканско градче Троян, музея на народните занаяти в Орешак, гробът на загиналите при потъването на кораба “Титаник” българи в двора на църквата в село Гумощник и много други.Виж още от Хоби и туризъм »Избор на редактора

НАЙ - ЧЕТЕНИТЕ