Хоби и туризъм - Продукти от риболов и аквакултура като хоби – съчетание на здравословен и приятен начин на живот посредством туристически излети с цел риболов и/или консумация на продукти от риболов и аквакултура

Летен риболов по Вит

18 юни 2013   0

Автор FisheryBulgaria Team

Летен риболов по Вит

Закъснялото пролетно пълноводие тази година вече е на път да отшуми, а нормализирането на нивото на реките е предпоставка за успешен риболов.

Така е и по горното и средното течение на р. Вит, която сбира водите на Черни и Бели Вит при тетевенския квартал Полатен, после през Гложене, Асен, Пещерна, Торос, Дерманци, Ъглен и Садовец се устремява към долното си течение. Именно в този участък реката е изключително подходяща за риболов през лятото, а от цялото разнообразие на обитаващите я риби предпочитаните са пъстървата, речния кефал и черната мряна.

Риболовът на балканска пъстърва се осъществява в горното течение на Вит, по поречието на Черни и Бели Вит и след сливането им най-много до Гложене. Препоръчваната дължина за спининговата въдица за лов на пъстърва е 1,8-2,1 метра. Съществуват и специални пъстървови „пръчки”, които са по-дълги. Те обаче силно ограничават възможността за движение на примамката и изваждането на рибата. Много гъвкавият и мек прът също затруднява изпълнението на точно хвърляне, защото и отляво, и отдясно, и отзад обикновено има дървета или храсти. Влакното трябва да се прибира свободно в макарата, без да заяжда. Бързото течение диктува правилата на риболова. Само за части от секундата примамката може да се заплете в клоните по дъното и оттам въобще да не може да се извади. Или в най-добрия случай да бъде отнесена от мястото, което обитава пъстървата. При пъстървов риболов за предпочитане е обикновеното моновлакно с диаметър 0,12-0,14 мм. Повечето фенове на пъстървовия риболов отдавна са се отказали от плетеното влакно, защото пъстървата го вижда и се страхува от него. Моновлакното е по-подходящо - засечката и изваждането при използването на твърд прът стават по-деликатно с моновлакно, което благодарение на амортизиращите си свойства потушава първия удар и възможните неочаквани трикове на пъстървата, които при неразтегливо влакно неизбежно биха довели до срив. През последните години реката беше зарибявана няколко пъти с балканска пъстърва и популацията е относително стабилна. В участъка между Тетевен и Гложене пъстървите са по-малко, но за сметка на това може да се разчита на трофеен екземпляр.

Разгарът на риболовния сезон и шареното време в началото на лятото тази година отново върнаха високия престиж на черната мряна пред риболовците. Наричат я още балканска мряна, и без съмнение тя си остава символ за рибешка грациозност и красота. Значително по-малка от бялата мряна и различна по външен вид, местообитания и предпочитания към храната, тя си остава ненадмината по вкусови качества. Формата на черната мряна е съвършена - тялото е вретеновидно, покрито със ситни и здрави люспи. Цветът е златист с малки тъмни петна. Плавниците са в жълтеникав отенък. Аналната перка е силно прибрана към тялото. Главата е източена и удължена. Балканската мряна притежава два чифта мустачки. По-голямата двойка мустачки се намира в ъглите на устата. По-малката двойка е на върха на муцуната. Черната мряна е типична стадна риба. Когато кълве на дадено място, трябва да сме сигурни, че наоколо са нейните посестрими.

Рибата си е спечелила традиционно място на красавица в българския фолклор: “Ке се престорам на риба мрена и пак при тебе ке дойдам...” и “Девойче, девойче, гиди мрена риба, гиди мрена риба у студена вода, не стой спрема мене, изгорах за тебе...”

Мряната по Вит е най-търсена от местните риболовци. Най-употребяваната схема е "леко дъно" - линията се утежнява с една сачма около 3-4 грама и се подава на дъното. Утежнението трябва да бъде така балансирано спрямо силата на течението, че сачмата и стръвта да се търкалят по дъното. Най-често за този тип риболов се използва болонеза с дължина около 4,5-5 метра или директен телескоп. Ударите на мрените са много отчетливи. Най-подходящата стръв са ручейниците, зеленките или торните червеи. Излизат мрени по педя, които са много борбени и изваждането им е невероятно удоволствие.

Кефалът е традиционен обект за риболов на Вит. Едрите кленове се придържат основно в големите и бавни вирове. Витският кефал е много лаком и налита на всичко. Ако ловите на плувка с естествена стръв, може успешно да хващате кефали на скакалец, джанка, черничева дуда, малко жабче или пиявица. Използването на бял червей не е препоръчително, тъй като Вит гъмжи от дребни пръскачи, които нападат стръвта веднага. Кефалът в реката се лови добре и на спининг. Най-резултатни са белите въртящи блесни №1 и №2, както и воблерите, имитиращи жабчета или тези с по-овална форма. Успешно може да се лови и на изкуствена муха.

Риболовът по Вит може да се съчетае успешно с посещение на различни природни и исторически обекти. Над Рибарица например се намира Костина – прелестен кът, където в схватка с турска засада е загинал Георги Бенковски. Над с. Гложене е Гложенския манастир – едно истинско орлово гнездо на българската духовност. В Тетевен можете да посетите историческия музей, Тетевенския манастир, параклиса на връх Острич, околните върхове, както и да се разходите по пътеките на този прелестен планински край на България.Виж още от Хоби и туризъм »Избор на редактора

НАЙ - ЧЕТЕНИТЕ